Skip to main content

Masodik Jovokutatas Meetup

Audio Preview

audio
Masodik Jovokutatas Meetup
Csiszer Bela: A virusiras jovoje

Jelenleg meg hajlamosak vagyunk a virusokkal kacsolatban (elso sorban) a pc-kre gondolni. Kerdes azonban, hogy ha a hangsuly majd athelyezodik mashova es mas eszkozokre, akkor mikent lesz. A valtas ugyanis tobbek kozott az operacios rendszerek eddiginel joval nagyobb valtozatossagat is eredmenyezheti.
Az eloadorol:
Csiszer Bela kozel tiz eve foglalkozik virusirtassal. A Sicontact ugyvezeto igazgatoja es az ev ifju informatikai vallakozoja (2007). A BME-n szerzett villamosmernoki diplomat, es elvegezte az MBA-t is.
Szedlak Adam: Adatrohadas

A jovo egyik fontos szempontja, hogy mennyire tudjuk megorizni a jelenlegi informaciokat. Az ilyesmirol altalaban csak akkor szoktunk hallani, ha valamit vegleg elvesztettunk, vagy ha valamit sikerult bravurosan megmenteni (esetleg akkor, ha egy ceg elhagyta a bankkartyaszamunkat, de ez most mellekszal.) Pedig amellett, hogy valoban elvesztek-e a holdraszallas adatai, vagy hogy ordogi ugyesseg kellett-e a III/III-as szalagok elolvasasahoz, erdekes kerdes az is, hogy a regenyem.doc vagy a Csaladi fotok mappa mennyire van biztonsagban.
Az eloadorol:
Szedlak Adam az [origo] Techbazisanak ujsagiroja, civilben az SFportal Meetup szervezoje es a jelenleg tetszhalott allapotban letezo cyberculture.hu technikatorteneti blog szerzoje.
Ban Laszlo: Szaz ev mulva â a Titanic allando

A szerzo legujabb interjukotetet mutatja be, amelyben 21 âmagyar Nostradamusâ â ismert tudosok, muveszek, kozszereplok â probaljak meg elkepzelni, mi lesz velunk, a vilaggal, Magyarorszaggal 100 ev mulva. link
Az eloadorol:
Ban Laszlo tudomanyos ujsagiro; a Magyar Radio Tudomanyos Szerkesztosegenek vezetoje 1989 es 2008 kozott; jelenleg az ELTE tudomanyos munkatarsa, oktatoja. Elozo kotete: Oriasok vallan. Tudosportrek.
Dr. Bodrogi Bence: A budapesti tomegkozlekedes jovoje

Ezzel a temaval kapcsolatban legalabb ket forgatokonyvet erdemes felvazolni: egy olyan valoszinut, ahol figyelembe vesszuk â politikia prefrenciaktol fuggetlenul â a rovid tavu politikai gondolkodasbol fakado kovetkezmenyeket is. De persze masfelol legalabb ugyanilyen izgalmas az is, hogy milyen lenne egy, a budapesti tomegkozlekedes szempontjabol idealis modell.
Az eloadorol:
Dr. Bodrogi Bence (BME) 15 eve foglalkozik foglalkozik â specialisan a jarmutortenetre fokuszalva â a fovarosi tomegkozlekedes egyes aspektusaival, es jelenleg is a kozlekedesi alagazatok (mint amilyen pl. a trolikozlekedes) tortenetet tanulmanyozza. A temaban tobb szakcikke jelent meg, illetve konyvet adott ki a magyarorszagi trolibusz torteneterol. link
Dr. Hargitai Henrik: Termeszetfoldrajzi jovokutatas

Jelenlegi tudasunkkal a multbeli, hosszu idoskalan keresztul megbizhatoan zajlo, lassan valtozo geologiai es csillagaszati folyamatok extrapolalhatok a hosszu tavu jovore is. Igy elorejelzeseket tehetunk azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a Fold vagy eppen mas bolygok allapota milliard eves idoskalan. A Naprendszerben zajlo lassan valtozo folyamatok irreverzibilisek, azaz a valtozasok egyiranyuak lesznek. A modellek a varatlan katasztrofakat termeszetesen nem tudjak figyelembe venni, es bar statisztikai valoszinuseg ezekre is megadhato, a statisztikailag veletlen kataklizmakkal alapvetoen nem foglalkozunk.
Az eloadorol:
Dr. Hargitai Henrik bolygokutato, bolygoterkepezessel foglalkozik, az ELTE adjunktusa es jelenleg a devecseri Kozos Hullamhossz Radio koordinatora. Publikacioi a Cartographica, Termeszet Vilaga, Mediakutato, Magyar Media folyoiratokban jelentek meg. Reszt vett a Mars Society marsbazis-szimulacios kiserleteben.


comment
Reviews

There are no reviews yet. Be the first one to write a review.
SIMILAR ITEMS (based on metadata)
Community Video
movies
eye 49
favorite 0
comment 0
Community Audio
audio
eye 40
favorite 0
comment 0
Community Audio
audio
eye 260
favorite 0
comment 0
Community Audio
audio
eye 57
favorite 0
comment 0
Community Audio
audio
eye 82
favorite 0
comment 0
Community Audio
audio
eye 70
favorite 0
comment 0
Community Audio
audio
eye 139
favorite 0
comment 0
Community Video
by BronxNet
movies
eye 21
favorite 0
comment 0
Community Audio
by Elek Laszlo hangfelvetele
audio
eye 35
favorite 0
comment 0
Community Audio
audio
eye 42
favorite 0
comment 0